sobota, 16 lipca 2016

Beza Pavlova z malinami

Witajcie!
  
   Przepraszam, że wczoraj nie było postu, ale nie mam za dużo czasu w piątki, więc postanowiłam, że zamiast w piątek, będę dodawać post w sobotę.
   Dzisiejszym tematem będzie pyszne ciasto. Wszyscy myślą, że trudno jest upiec bezę i rzadko ją robią. Tak nie jest! Robiłam ją już dwa razy i za każdym razem była wyśmienita. O to przepis:

Składniki na 2 bezy, mniejszą i większą:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej                                                      
Składniki na krem:
  • 300ml śmietanki kremówki 30/36%
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200g  świeżych malin
Dodatkowo:
  • 300g świeżych malin na wierzch bezy

Wykonanie:
Beza:
  •  wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej
  • przygotowujemy 2 blaszki, na których układamy papier do pieczenia( można blaszki wcześniej posmarować masłem i dopiero nałożyć papier, chodzi o to żeby papier się nam nie przesuwał), na jednym arkuszu rysujemy okrąg o średnicy 20cm, na drugim 15 cm
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie przerywając miksowania, ubijamy do chwili aż uzyskamy gładką, sztywną i błyszczącą masę bezową. Teraz dopiero dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub octu, miksujemy na sam koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość delikatnie mieszamy
  • masę wykładamy na większy i mniejszy okręg, wyrównujemy ku górze
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 5 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 140°C ( dalej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy 75-80minut, beza powinna się lekko zarumienić,a przy dotyku powinna być chrupka i sucha. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ,uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy  bezę  do wystygnięcia  na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krem:
  • śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie dodajemy startą skórkę z cytryny oraz maliny które lekko rozgniatamy widelcem, całość mieszamy
Wykonanie całości: 
  • na talerz/paterę dajemy większą bezę, na nią wykładamy połowę śmietanowego kremu, posypujemy garścią mali i przykrywamy drugą mniejszą bezą na którą wykładamy resztę kremu,  na nim układamy pozostałe maliny i gotowe :)
  • podajemy najlepiej od razu, przechowujemy w lodówce.

Źródło: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2016/06/beza-pavlova-z-malinami.html

A teraz zobaczcie jak wygląda ciasto (zdjęcia wykonałam ja) 






Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Smacznego !





12 komentarzy:

  1. O mamusi, ale bym zjadła! Czasem człowiek musi sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszność <3
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam Mniam muszę spróbować wykonać :)
    Mój blog
    Odwdzięczam się za obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! <3 Może sprobuje ją zrobić :)
    http://brillantirose.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Ach, aż mam ochotę na maliny!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! Genialnie ;D zjadłabym jakby ktoś mnei zaprosił ;D
    Ps. Mogę prosić o kliknięcie w linki w ostatnim wpisie? Bardzo mi pomożesz. Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo pycha ;)

    Zapraszam do mnie ;) milosczycieszkola.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie ! :*

    Co powiesz na wspólną obserwacje ? :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam ;) wygląda przepysznie !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie, będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz, zaobserwujesz xkroljulianx

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie moje ulubione ciasto :3.
    http://modoemi.blogspot.com/
    Odwdzięczam się za obs ;).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia